Educatie

Hallo! Welkom!

Heb je als leerkracht zin om rond het thema erfgoed aan de slag te gaan in de klas of wil je op eigen houtje bijleren over cultureel erfgoed? Dan ben je hier aan het juiste adres!


Op deze pagina vind je informatie over:


Erf-wat?! Erfgoed!

preview_img028 (1)

Erfgoed staat voor alles wat we overerven van vorige generaties én het bewaren waard vinden. Het is zoveel meer dan duffe archiefstukken en kunstwerken. Een recept dat van generatie op generatie overgaat, het zakhorloge van je overgrootvader, oude familiefoto’s, dialectwoorden uit je gemeente, de jaarlijkse kermis… Het is allemaal erfgoed! Of erfgoed de moeite waard is om te bewaren, te verzorgen, onderzoeken en te tonen, dat bepalen mensen zelf. Als heel veel mensen iets waardevol vinden, spreken we van cultureel erfgoed.

Erfgoededucatie gaat om het ervaren van spannende plekken in het landschap, het beleven van verhalen achter monumenten en het delen van enthousiasme over sporen uit het verleden die de moeite van het bewaren waard zijn. Kennismaken met de eigen omgeving staat centraal. Denk daarbij aan monumenten, archiefstukken, archeologische vondsten, landschappen, museumobjecten en immaterieel erfgoed.


Waarom rond erfgoed werken op school?

Erfgoed in al zijn vormen staat tegenwoordig opvallend in de kijker. Het basis- en secundair onderwijs spelen op die evolutie in, want erfgoed leent zich uitstekend om vakoverschrijdend te werken en projectwerk toe te passen.

  • Via erfgoededucatie worden leerlingen creatief uitgedaagd en ontwikkelen ze verschillende basisvaardigheden.
  • Via erfgoededucatie verwerven leerlingen kennis en inzicht in zichzelf en hun omgeving.
  • Erfgoededucatie is leergebiedoverschrijdend (wereldoriëntatie, muzische vorming, taal …).
  • Erfgoededucatie draagt bij tot historisch bewustzijn.
  • Erfgoed getuigt van de diversiteit in de samenleving. Het zet aan tot dialoog en daagt uit tot actief burgerschap.

Maak leerlingen daarom warm om oog te hebben voor erfgoed door linken te leggen met hun leven en de omgeving. Nodig kinderen uit om zelf op zoek te gaan naar stukjes verleden, erfgoed bevindt zich immers overal om ons heen.