Educatieve pakketten

Rond erfgoed werken in de klas? De erfgoedcel biedt enkele educatiepakketten aan waarmee je meteen aan de slag kan!

Voor het basisonderwijs:

BB_cover_de zilverschat
De zilverschat van het Begijnhof
Een prachtig geïllustreerd prentenboek De zilverschat van het Begijnhof vertelt het relaas van Langster, een kat die al sinds jaar en dag op het begijnhof woont. Het verhaal vormt het uitgangspunt voor de zoektocht naar de mysterieuze zilverschat van de laatste grootjuffrouw.
Lees meer…

05_Reuzenapp__1__9f1
Curieus naar deze reus?
Over heel de wereld vertellen mensen sprookjes en verhalen over reuzen. Soms zijn reuzen goede wezens, maar in sommige verhalen zijn het ook vreselijke monsters. Reuzen spreken dus tot de verbeelding. Geen wonder dat er ook echte reuzen werden gebouwd! Om de traditie van het reuzen maken en dragen te leren kennen, werden twee reuzenapps en lespakketten ontwikkeld.
Lees meer…
 
De traditie van de processie
Wie denkt dat een processie een saai voorbijtrekken is van defilerende deelnemers heeft het wel grondig mis. Een processie is een boeiend samenkomen van tradities, van historische gebeurtenissen, muziek en mensen. Om kinderen op een speelse manier vertrouwd te maken met processies ontwikkelden we een educatief spel.
Lees meer…
 
Patattenmolen-1
Zo werkt een molen!
Wil je samen met je leerlingen de geheimen van de molen ontdekken? Dat kàn! Het educatief pakket Zo werkt een molen! loodst je stap voor stap binnen in de wondere wereld van molens en molenaars.

 

BoekenkoBoekenkofferffer rond het thema Oorlog
De boekenkoffer, een rugzak boordevol boeken rond oorlog (Eerste en Tweede Wereldoorlog én Oorlog vandaag), is bestemd voor kinderen tussen acht en twaalf. Je vindt in de rugzak verschillende lesfiches, die je helpen om in de klas met de boeken aan de slag te gaan. Je kan ze eveneens via deze pagina downloaden. De boekenrugzak kan ontleend worden in elk van de 9 hoofdbibliotheken in de regio.

 

Voor het basis- en secundair onderwijs:

kinderenWOIKind zijn in oorlogstijd

In 2014-2018 herdenken we 100 jaar ‘Groote Oorlog’. Scholen grijpen deze trieste verjaardag aan om herinnerings- en herdenkingsactiviteiten te organiseren met de bedoeling ‘nooit meer oorlog’ dichterbij te brengen. Sporen van de Eerste Wereldoorlog zijn ook in onze regio terug te vinden.
Lees meer…