Bier van hier

De erfgoedcel probeert de ambachten en industrieën in de 9 gemeenten van haar werkingsgebied te inventariseren, collecties en archieven op te sporen en in te zetten op het behoud en beheer ervan. De focus lag in 2015-2016 in het bijzonder op brouwerijen – en bij uitbreiding stokerijen en limonadefabrieken – omdat er in elke gemeente wel brouwersactiviteit is (geweest). Brouwersfamilies behoorden tot de notabelen van het dorp en drukten zo vaak hun stempel op de lokale geschiedenis. Veel kleine brouwerijen zijn ondertussen gestopt of opgegaan in andere brouwerijen. Met hen verdwenen ook veel plaatselijke biermerken. Daarom wou de erfgoedcel dit stukje erfgoed in kaart brengen voor de regio.

Wist je dat?
De Belgische biercultuur sinds 2016 erkend is als cultureel erfgoed door de Unesco.
De biercultuur is hiermee het 11e Belgische item op de lijst van immaterieel erfgoed,
na onder meer het carnaval in Aalst en Binche en de reuzen- en drakenprocessies,
met in onze regio Dendermonde.


Tournée Volkscafé

preview_389Ooit was het Vlaamse landschap ondenkbaar zonder de talrijke volkscafés die er deel van uitmaakten. In elk dorp, langs elke steenweg, op elk kruispunt prijkten er wel een paar. Vandaag worden volkscafés stilaan een bedreigde soort. Ze eindigen onder de sloophamer of krijgen een andere bestemming toegedicht als taverne, restaurant, bar of particuliere woning. Soms moet het oude interieur bij overname plaatsmaken voor moderne meubels of verdwijnt de charme onder een laagje blinkende verf. Net door hun alledaagse karakter zijn volkscafés een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed. De erfgoedcel organiseerde 4 edities van Tournée Volkscafé, een kroegentocht langs volkscafés in de regio (2013-2016) om dit erfgoed in de schijnwerpers te zetten.

Een overzicht van de bezochte cafés vind je in de flyers van 2013, 2014, 2015 en 2016.

Bekijk ook de sfeerfoto’s op de erfgoedbank! Klik op ‘zoeken’ en duid ‘tournée volkscafé’ aan als categorie in de linkerkolom. Daar vind je de bijna 1400 foto’s van café-interieurs, cafébazen en tooggangers.

Een overzicht van alle volkscafés in Vlaanderen vind je op de website van LECA.


Postkaartenreeks brouwerijen

Schellebelle_Brouwerij Veer_Cafe

 

In 2015 gaf de erfgoedcel een reeks van 9 postkaarten uit. Voor elke gemeente in haar werkingsgebied werd een prentkaart ontworpen met daarop een historische foto van een lokale brouwerij, een bieretiket of brouwers aan het werk.

De postkaartenreeks bekijken? Je vindt ze hier.

 


Bier van hier

Kaft

Op 1 december 2017 stelde de erfgoedcel haar boek ‘Bier van hier. 300 jaar brouwerijen in het Land van Dendermonde. Een geschiedenis in een notendop’ voor. Het boek is een lijst van de getraceerde brouwerijen per deelgemeente gebaseerd op lokale onderzoeken en publicaties, aangevuld met informatie van plaatsbezoeken en gesprekken met experts of telgen van brouwersfamilies. Nieuwsgierig naar de geschiedenis van de meer dan 150 brouwerijen in de regio? Download hier het volledige boek!

i.s.m. André Delcart