Publicaties

tegen-strijd-def

Tegen-strijd

Dit boek gaat dieper in op het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Land van Dendermonde. Lees over de chaos van de mobilisatie en de strakke regelgeving van de Duitse bezetter. Op welke manieren verzette de bevolking zich tegen de Duitsers? Waarin vonden mensen geluk in de angstige oorlogstijd? En ontdek hoe de martelaarsstad Dendermonde ingezet werd in de oorlogspropaganda en hoe de wederopbouw verliep na het einde van de oorlog.

Tegen-Strijd werd geschreven door onderzoekers van Geheugen Collectief in opdracht van de erfgoedcel.

Exemplaren van het boek kunnen gratis ontleend worden bij de erfgoedcel.


BB_cover_de zilverschat

De zilverschat van het Begijnhof
i.s.m. Stedelijke Musea Dendermonde

Een prachtig geïllustreerd prentenboek De zilverschat van het Begijnhof vertelt het relaas van Langster, een kat die al sinds jaar en dag op het begijnhof woont. Hij moet zich ontfermen over nieuwkomer Wilgvacht en haar wegwijs maken in het leven op het begijnhof en de gewoonten van de bewoners. Langster wordt verliefd op zijn protegee, maar ontdekt dat ze een geheim met zich meedraagt…

De Zilverschat van het Begijnhof kan gratis worden ontleend bij de erfgoedcel.
Exemplaren zijn ook te koop in de stedelijke musea en de dienst toerisme voor 7 euro (5 euro op vertoon vrijetijdspas).


WP_20170801_11_06_38_ProOntbijt met een verhaal
i.s.m. ABVV Oost-Vlaanderen, Inburgering Oost-Vlaanderen en Odice

Het project Ontbijt met een verhaal ontstond vanuit een verlangen om mensen samen te brengen: de senioren van het ABVV enerzijds en anderzijds mensen uit andere culturen die eveneens in Dendermonde wonen. De volksverhalen verteld tijdens de ontbijtmomenten en de recepten klaargemaakt op één van de ontbijten vinden hun neerslag in dit boek.

Exemplaren van het boek kunnen gratis verkregen worden bij de erfgoedcel.


Cover logboek

 

 

Logboek van een intergemeentelijk archivaris

Sinds 2014 werkt Frauke als intergemeentelijke archivaris voor de regio. In 2015 bundelde ze haar ervaringen van één jaar intergemeentelijke archief- en vrijwilligerswerking in haar Logboek van een intergemeentelijke archivaris. Je kan het logboek hier downloaden.

 

 


Lerenarchiveren

 

Leren archiveren
i.s.m. Erfgoedcel Viersprong, Erfgoedcel Leie Schelde en Archiefbank Vlaanderen

Leren archiveren is een brochure, boordevol praktische tips om verenigingsarchief goed te bewaren. De brochure richt zich niet enkel tot erfgoedverenigingen, maar evengoed tot socio-culturele verenigingen, sportclubs of jeugdbewegingen …

De brochure kan gratis verkregen worden bij de erfgoedcel (zolang de voorraad strekt) of je kan ze hier downloaden.

 


Culinaire zakagenda
Culinaire zakagenda (2014)
i.s.m. De Leesdijk en Projectvereniging Cultuurdijk

In het kader van haar project Heerlijk Erfgoed gaf de erfgoedcel een culinaire zakagenda uit.

In deze culinaire zakagenda staat voor iedere gemeente in het Land van Dendermonde een recept met een streekproduct of een streekgerecht en wat duiding waarom juist dit gerecht of product culinair erfgoed is. Daarnaast vindt u in de zakagenda culinaire faits divers terug.

De zakagenda kan je hier downloaden.

 


Kaft

 

Bier van hier
i.s.m. André Delcart

In het kader van haar projectwerking rond ambachten en industrieën gaf de erfgoedcel het boek Bier van hier uit.

Dit boek vertelt de beknopte geschiedenis van de meer dan 150 brouwerijen die onze regio rijk was in de laatste 300 jaar, geïllustreerd met unieke afbeeldingen.

Je kan het boek hier integraal downloaden.

 


Cover

 

Inspirerend Erfgoed
i.s.m. Erfgoedcel Denderland, Erfgoedcel Waasland, Erfgoedcel Viersprong, Erfgoedcel Comeet, Erfgoedcel Leie Schelde en FARO

Op zaterdag 24 september 2016 organiseerden de Oost-Vlaamse erfgoedcellen een inspiratiedag waarop lokale projecten met een bijzondere insteek in de kijker stonden. De deelnemers wisselden onderling ervaringen uit. Samen met FARO bundelden de erfgoedcellen de inspirerende projecten aangevuld met nuttige tips in een handige naslagbrochure. Je kan de brochure Inspirerend Erfgoed hier downloaden.

 


Niet bang te krijgen
i.s.m. Do Van Ranst, Wim Finck en de Standaard Uitgeverij

In december 2018 lanceerde de erfgoedcel het volksverhalenboek ‘Niet bang te krijgen’. Jeugdauteur Do Van Ranst herwerkte 9 volksverhalen uit de regio tot één groot verhaal waarin de 9-jarige Lisse ’s nachts op avontuur gaat. Op haar tocht doorheen het nachtelijke Land van Dendermonde leert ze de vreemdste figuren kennen. Ze vertellen haar bizarre verhalen en proberen haar schrik aan te jagen, maar Lisse is niet bang te krijgen. Het verhaal is prachtig geïllustreerd door Wim Finck.

Het boek ‘Niet bang te krijgen’ is deel van het project dialecten, volksverhalen en –liedjes. Met het boek wil de erfgoedcel bijdragen tot het bewaren en waarderen van volksverhalen als immaterieel erfgoed.

Het boek kost 5 euro en is verkrijgbaar bij de erfgoedcel. Bestellen kan via info@egclandvandendermonde.be. Het boek is ook verkrijgbaar in deze verkooppunten.


Een overzicht van de publicaties over onze regio die mede tot stand kwamen met financiële ondersteuning van de erfgoedcel, vind je in de lijst van alle subsidieaanvragen (2012-2016). Interesse in één van deze publicaties? Wij brengen je graag in contact met de auteur/uitgever.