Religieus erfgoed

In een almaar meer geseculariseerde wereld wordt het religieus erfgoed erg kwetsbaar, hoewel het door zijn omvang en diversiteit een essentieel deel is van ons cultureel patrimonium.

Kerken zijn te vergelijkitem_25_religieusen met (kleine) musea, boordevol kunst- en cultuurhistorisch waardevolle objecten. De inboedels van kerken zijn echter veel kwetsbaarder dan museumcollecties. Heel wat religieuze objecten worden nog regelmatig gebruikt voor de eredienst en zijn bijgevolg onderhevig aan slijtage of beschadiging. Voorwerpen die in onbruik zijn geraakt worden dan weer al te vaak verwaarloosd, in slechte omstandigheden bewaard of zelfs vernietigd. Bovendien is de samenleving steeds minder vertrouwd met de functie van de religieuze objecten, waardoor ook het object zelf in de vergetelheid geraakt. Tot slot is er nog de problematiek van de herbestemming van kerken en hun roerend patrimonium. Die problematiek wordt met de dag acuter.

Een vakkundig opgestelde inventaris is de basis van goed behoud, beheer en ontsluiting van het kunstbezit. Met de databank Erfgoedinzicht biedt de Provincie de mogelijkheid om kerkcollecties digitaal te inventariseren. Via erfgoedinzicht zijn de collecties bovendien raadpleegbaar door het publiek.

IMG_2116In samenwerking met Vlaanderen, de kerkfabrieken en de hulp van vele vrijwilligers streeft de erfgoedcel er naar om een geactualiseerde inventaris op te maken voor alle kerken in haar werkingsgebied. Er werd reeds een inventaris opgemaakt voor de Sint-Martinus kerk, Christus Koning en Heilig Hartkerk in Wetteren, de Sint-Denijskerk in Wichelen en de Sint-Annakerk in Hamme. In de Sint-Gertrudiskerk in Wetteren inventariseert men ijverig verder op woensdag. De vrijwilligers in de Sint-Denijskerk in Kalken en de Sint-Jozefkerk in Hamme (Kastel) steken de handen uit de mouwen op maandag.

Zin om ook als vrijwilliger aan de slag te gaan in een kerk in jouw gemeente? Bezorg je gegevens aan ruth. Zij zal je contacteren wanneer er gestart wordt met de inventarisatie.