Archivaris Liese op vorming

Om de eigen expertise te vergroten, neemt de archivaris ook regelmatig deel aan infosessies en vormingen die toespitsen op het analoog en digitaal archiefbeheer.

Vorig jaar lag de focus voornamelijk op depotbeheer in het algemeen, de inrichting van een archiefruimte en het verhuizen van archief, selectie en vernietiging, substitutie van bepaalde archiefreeksen, Digitaal Archief Vlaanderen (infosessie) en digitaal archiveren uit informatiesystemen. Ook in 2021 staan er al een aantal vormingen en infosessies op de planning. Zo nam de archivaris in april deel aan (digitale) infosessies over de instap op het Serieregister (in navolging van het Bestuursdecreet) en over het gebruik van SharePoint als ondersteuningstool voor een efficiënt en beheersbaar informatiebeheer. Ook de FAAD-studiedag stond naar jaarlijkse traditie op de planning. De editie van dit jaar zoomde in op een aantal projecten van overheidsinstellingen en andere bedrijven om op een doordachte manier aan selectie en waardering van archief te doen en maakte daarbij eveneens de vergelijking met de huidige werkwijze in Nederland.

Eind mei staat er alweer een volgende vorming op de planning. In de opleiding “Veilig en beveiligd” (binnen de reeks FARO-opleidingen “In Goede Handen”) zal stilgestaan worden bij de bestaande voorschriften en preventiemaatregelen voor de veiligheid en beveiliging van medewerkers, de archiefruimtes en het archief. Er zal ook een eerste aanzet komen tot het uitwerken van een calamiteitenplan. Gezien de materie (veel praktijkvoorbeelden ter plaatse) zal deze opleiding in beperkte groep fysiek doorgaan in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

 

Auteur: Liese Vandoninck

Delen via:

Gerelateerde berichten