Archivaris Liese: overdracht politiearchief

Wat was 2020 een vreemd jaar. Ook de archiefwerking werd noodgedwongen aangepast, waarbij de archivaris dikwijls alleen voor dringende taken ter plaatse ging. Daaronder verstaan we raadplegingen van archief op vraag van burgers, maar ook overdrachten, schenkingen, problemen en calamiteiten.

Zo vond in Wichelen eind vorig jaar de langverwachte overdracht van het politiearchief van voor de fusie plaats. Deze overdracht bestond uit een 45-tal registers en 2 archiefdozen. De inhoud ervan gaat van uitgaande en inkomende briefwisseling, deurwaardersakten, processen-verbaal, minnelijke schikkingen en veroordelingen tot zakboekjes van veldwachters. Kortom: interessant materiaal voor historisch onderzoek! Elk stuk werd bekeken, opgelijst in een overdrachtslijst en kreeg een tijdelijke plaatsing in de archiefruimte in het Sociaal Huis. Later zullen de stukken herverpakt worden, krijgen ze een permanente plaats bij het historisch archief en kunnen ze (op aanvraag) ingekeken worden voor onderzoekers.

Hoewel telewerk de norm blijft, ging de intergemeentelijke archivaris deze maand gedeeltelijk opnieuw aan de slag in een aantal gemeenten. De archivaris staat namelijk in voor het beheren van de archiefruimtes en het papieren archief ter plaatse. De afgelopen maanden is het werk ter plaatse sterk blijven liggen, waardoor een inhaalmanoeuvre nodig zal zijn.

Delen via:

Gerelateerde berichten