Buggenhouts erfgoed krijgt nieuw leven

 

Eind juni zal de lokale Heemkring Ter Palen, gestart in december 1974 en sinds 1985 gehuisvest in het kasteel te Opdorp, haar vertrouwde lokalen verlaten. Het nieuwe onderkomen is te vinden op amper een steenworp van het kasteel: de Orangerie. Naar aanleiding van de verhuis voerde de heemkring in samenwerking met de erfgoedcel een herbestemmingstraject uit. Resultaat: o.a. het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum neemt stukken over.

Bij het nemen van deze nieuwe start werd besloten de collectie die de heemkring in beheer heeft, grondig onder de loep te nemen en de focus voortaan te leggen op erfgoed dat diepgeworteld en sterk verbonden is met Buggenhout.

In samenwerking met de heemkring ging de erfgoedcel op zoek naar mogelijke nieuwe bestemmingen voor het “minder-sterk-verbonden-met-Buggenhout-erfgoed”, en zo geschiedde: heel wat waardevolle erfgoedobjecten vonden op die manier elders een nieuwe bestemming, waardoor het voortbestaan wordt gegarandeerd.

Twee 19de-eeuwse polyphonen – dit is een mechanisch muziekinstrument, uitgevonden eind 19de eeuw – een accordeon en een collectie oude radio’s zullen voortaan te zien zijn in de collectie van het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Heel wat oude kledingstukken, doopskleedjes en -mutsen, 19de-eeuws textiel en authentiek speelgoed vonden een nieuw leven in het Museum voor Volkskunde te Dendermonde. Het Huis van Alijn in Gent nam oude schoolstempels, een speelgoed trekpaard en huisraad op in hun gebruikscollectie, …

We kunnen dus zeker spreken van een mooi verhaal wanneer dit erfgoed een nieuw leven krijgt. We wensen de heemkring verder heel veel succes met de komende verhuis en de werking op de nieuwe locatie!

 

Delen via:

Gerelateerde berichten