De eerste stappen van de Sint-Maarten wandelroute

 

Van zijn geboorteland Hongarije tot in Frankrijk, van Nederland tot in Italië: duizenden monumenten en gebruiken leiden naar de figuur van Sint-Maarten. De traditie gaat terug tot de vierde eeuw en is springlevend in onze regio. Daarom willen we plaatsen waar mensen de traditie vieren met elkaar verbinden via de wandelroute.

 

Officiele route en vertakkingen

De gemeentes Wichelen, Berlare en Lebbeke liggen op de officiële route “Via Sancti Martini”. Deze route traceert het leven van Sint-Maarten, zijn verering of tradities die gelinkt worden aan de heilige. De route werd op vraag van verschillende regio’s door de Raad van Europa uitgeroepen als “Europese Culturele Route”. Ze telt meer dan 5000 km en heeft de Franse Tours als einddoel.

In België is de route echter nog “work in progress”, maar hier komt snel verandering in. In het najaar verschijnt de eerste wandelgids hierover. Het doel is dat de route uitgroeit tot een volwaardig alternatief voor de (te?) populaire route naar Santiago de Compostella.

In onze regio willen we ook de andere “Sint-Maartengemeentes” op de Europese route aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan Moerzeke, waar zelfs de tweede golf van de coronapandemie zijn intrede niet kon stuiten. Andere gemeenten zijn Dendermonde (Appels & Sint-Gillis), Zele en Wetteren (Massemen en Westrem).

 

Sint-Maarten als traditie

Door een wandelroute op zich, leer je de traditie natuurlijk niet beter kennen. Daarom gaan we ook inhoud aanbieden via infopanelen, brochures en animatiefilm. We kijken hierbij ook uit naar jouw ervaringen. Hoe vier jij Sint-Maarten? Kan jij ons foto’s bezorgen met jou en de goedheilig man?

 

Sint-Maarten als symbool van solidariteit

Sint-Maarten deelde als Romeins soldaat zijn mantel met een bedelaar. Naar aanleiding daarvan kreeg hij een ingeving. Hij bekeerde zich tot het christendom en ging prediken in heel Europa. Uiteindelijk werd hij bisschop van Tours in het jaar 371. Net zoals Sint-Nicolaas groeide hij uit tot een geversheilige.

Het delen van de mantel blijft evenwel een centraal element, dat we maar al te graag een hedendaagse invulling geven. Hoe we dat gaan doen, zal de komende maanden en jaren blijken.

 

Foto: aankomst van Sint-Maarten in Schellebelle (© OKRA)

Delen via:

Gerelateerde berichten