De intergemeentelijke archivaris ploegt voort… Update augustus

In Zele organiseerde de intergemeentelijke archivaris in juni een digitale ‘trashday’ om een eerste schoningsronde in het digitale archief uit te voeren. Deze was ook erg nuttig om de mappenstructuur van dichterbij te bekijken. Voor de 5 diensten willen we namelijk graag een nieuwe en zo uniform mogelijke mappenstructuur opmaken. Dit bevordert de onderlinge samenwerking, maar garandeert ook een vlottere bediening van de burger.

De gemeenten Buggenhout en Zele hebben ondertussen een volwaardige plaatsingslijst. Alle bewegingen waarbij archiefdozen binnenkomen of een nieuwe plaats krijgen in het depot ofwel door vernietiging verdwijnen, moeten worden gedocumenteerd. Daardoor blijft de plaatsingslijst ten allen tijde up- to-date en bruikbaar, zowel voor de diensten als voor mogelijke onderzoekers.

Oudere stukken die permanent moeten worden bewaard krijgen in verschillende gemeenten een opkuisbeurt. D.w.z. dat allerlei metalen onderdelen worden verwijderd en dat de stukken in een zuurvrije archiefdoos worden herverpakt. Dit gebeurt onder meer door vrijwilligers in Zele (voor de bouwdossiers) en Laarne (voor het archief van deelgemeente Kalken) en Hamme (archief betreffende WO II).

Het verpakkingsmateriaal besteld via het groepsaanbod van de provincie is binnenkort beschikbaar en zal om dezelfde bovenstaande reden worden aangewend.

Delen via:

Gerelateerde berichten