De intergemeentelijke archivaris: update

Intergemeentelijke archivaris

De voorbije maand werkte intergemeentelijke archivaris Frauke De Wilde aan de opmaak van plaatsingslijsten, zowel voor afgesloten archiefblokken als voor het semi-dynamisch archief van gemeentelijke diensten. Daaraan werden richtlijnen gekoppeld omtrent het schonen en de selectie van gemeentearchief.
Samen met de Dienst Burgerzaken van Lebbeke werd alvast het aanwezige archief van de dienst dat verspreid zit over 2 locaties, verwerkt in een plaatsingslijst. Voor een goed evenwicht en overzicht van het te bewaren en te vernietigen archief, koppelden de intergemeentelijke archivaris en het gemeentepersoneel de nodige bewaar- en vernietigingstermijnen aan de plaatsingslijst.

Daarnaast rondde Frauke de verhuizing af van het gemeentearchief in de gemeenteschool van Schellebelle naar het terrein van het Sociaal Huis. Tijdens deze verhuisronde werden, verspreid over 2 dagen, 689 dozen overgebracht naar en verwerkt in het reeds aanwezige archief.

In de andere gemeenten raken de vrijwilligers ondertussen goed ingewerkt. In Buggenhout helpen zij met het opnieuw klasseren en herverpakken van de milieuvergunningen. In Zele startten de vrijwilligers onlangs met het identificeren, inventariseren en herverpakken van de bouwvergunningen in zuurvrije dozen. In Laarne en Lebbeke schonen vrijwilligers het statisch archief met het oog op plaatswinning. Ze staan ook in voor herverpakking. Het gemeentearchief van Kalken wordt ondertussen onder handen genomen en geeft stilaan zijn geheimen prijs: na de inventarisatie hoopt de gemeente het ter beschikking te stellen van geïnteresseerde onderzoekers.
De gemeentebesturen en Frauke De Wilde bedanken de enthousiaste vrijwilligers voor hun inzet het voorbije jaar. Dankzij hen werd heel wat werk verzet!

En ondertussen smeedt de intergemeentelijke archivaris uiteraard ook nieuwe plannen voor 2016…!

Delen via:

Gerelateerde berichten