De intergemeentelijke archivaris: update juli

Schonen en selecteren, het klinkt op het eerste zicht misschien als een a-typische bezigheid voor een archivaris. Maar ook het vernietigen van archief heeft wel degelijk nut. Het creëert opnieuw ruimte in een archiefdepot. Op doosniveau worden dossiers overzichtelijker, duidelijker en dus beter toegankelijker doordat je een dossier herleid naar zijn essentie.

Let wel, er bestaan strikte richtlijnen en procedures wanneer een gemeente delen van zijn archief wil vernietigen. Denk maar aan de selectielijst met de bewaar- en vernietigingstermijnen waarop de archivarissen zich baseren, de instemming van het college van burgemeester en schepenen en de goedkeuring die het Rijksarchief dient te geven aan de vernietigingslijst.

In juli stond in Wichelen een vernietigingslijst op de agenda van het college met daarop een 560-tal dozen die voor vernietiging in aanmerking komen. Deze is onder andere het resultaat van de centralisatie van het archief vanuit een schoolgebouw in Schellebelle. In Laarne en Zele staan na de zomer een gelijkaardige lijst op de agenda van de colleges. Het betreft hier een kleine 400 dozen voor beide gemeenten samen.

Maar eerst gaat de intergemeentelijke archivaris er even tussenuit – vanaf vrijdag 12/08 is Frauke opnieuw bereikbaar.

 

Delen via:

Gerelateerde berichten