De intergemeentelijke archivaris: update mei

De voorbije maanden gaf de intergemeentelijke archivaris de workshop ‘Interne overdrachten’ reeds aan het gemeentepersoneel te Buggenhout, Hamme, Wichelen en Zele. Onder andere het belang van een overzicht van het aanwezige gemeentearchief bleek hier ook weer uit. Het nut van registratie, in de vorm van een plaatsingslijst, kwam uitgebreid aan bod!

Frauke zette samen met de diensten en de vrijwilligers de voorbije en komende weken dus duchtig in op het aanmaken van deze lijsten. Deze lijsten beschrijven op doosniveau het archief aanwezig in een bepaalde ruimte. Het geeft niet enkel een overzicht van het aanwezige archief, maar maakt het ook mogelijk om archief sneller terug te vinden én te gaan ontsluiten in de toekomst. Daarnaast kan deze lijst ook dienen als basis van een vernietigingslijst voor de intergemeentelijke archivaris.

In Hamme zijn de vrijwilligers ondertussen opnieuw aan de slag gegaan in een archiefbewaarruimte waar een 4-tal diensten hun archief onderbrengen. Als voorbereiding voor de opmaak van een plaatsingslijst, controleren zij of de beschrijving op de doos en de inhoud overeenkomen. Deze vullen zij daarnaast onmiddellijk aan met de datering. Onlangs meldde zich in Wichelen nog een nieuwe vrijwilligster die haar zinnen heeft gezet op o.a. het schonen van archief. Een goeie manier om plaats te winnen voor het te bewaren archief.

Om plaats te winnen in het archiefdepot in Buggenhout verdwijnen de talrijke planken wetgevingsboeken. Deze nemen ruim 70 m in beslag en worden nu te koop aangeboden aan 10 cent per boek. Het zal hen in ieder geval waardevolle ruimte geven voor het gemeentearchief. De centrale bewaarplaats binnen het Land van Dendermonde voor deze boeken bevindt zich in het archiefdepot te Laarne. Een 170-tal boeken worden binnenkort dan ook overgebracht vanuit Buggenhout naar Laarne.

Delen via:

Gerelateerde berichten