De intergemeentelijke archivaris: update september

Update september

Zoals aangekondigd, bracht de intergemeentelijke archivaris eerder deze maand een bezoek aan een collega-archivaris die een 13-tal OCMW-besturen en enkele gemeentebesturen bijstaat bij hun archiefbeheer en -zorg. Deze ontmoeting zorgde voor heel wat inspiratie en ideeën om mee aan de slag te gaan.

De vrijwilligers zijn na de vakantie allemaal terug aan de slag. In Hamme werken ze samen met de intergemeentelijke archivaris aan het op orde zetten van een depot waarin het archief van 5 verschillende diensten wordt bewaard. Dit vergt de nodige planning, maar stap voor stap komt er opnieuw structuur, zowel in de ruimte als in de archiefdozen zelf. Het depot ondergaat een heuse make-over: het overbodige materiaal en stof worden weggehaald, de dozen worden gedateerd. Stilaan geeft de ruimte haar verrassingen en schatten prijs!

Ondertussen is de vernietigingslijst van Wichelen goedgekeurd door het college en het Rijksarchief. In Lebbeke en Zele staan gelijkaardige procedures op stapel. In Buggenhout biedt de plaatsingslijst, opgemaakt door de vrijwilligers, de intergemeentelijke archivaris en diensten de kans het depot opnieuw te gaan inrichten en enkele richtlijnen rond interne overdrachten (het overbrengen van archief van de bureaus naar de archiefruimte) uit te schrijven.

Delen via:

Gerelateerde berichten