De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde en haar textieldames

 

In de dekenale Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde zijn heel wat mensen aan de slag om de inventarisatie van het roerend erfgoed in goede banen te leiden. De collectie is bijzonder groot van omvang en omvat verschillende waardevolle stukken. Momenteel zijn vooral ‘de textieldames’ in de weer om al het kerkelijk textiel te inventariseren, maar ook om de stukken op een correcte manier op te bergen en te bewaren voor de toekomst. Ze worden daarbij goed omringd. (zie foto)

Collega Veerle ging een dagje mee aan de slag en zag dat het goed was: “Het is een vrolijke en enthousiaste groep die als een geoliede machine het religieus textiel inventariseert, alle gegevens noteert, een goede foto neemt, het correcte inventarisnummer toekent en het textiel een vaste plaats geeft om het te bewaren. In de kasten wordt het textiel bewaard in hoezen van tyvek en beschermd met zuurvrij karton. Het is een heel grote collectie, en er is dus ook veel textiel. Gelukkig is het een groep die met veel enthousiasme doorwerkt en ook plezier beleeft aan de bijeenkomsten.”

Bovendien is momenteel de tentoonstelling De processietradities in de Onze-Lieve-Vrouwparochie van Dendermonde te bezichtigen in de kerk. De tentoonstelling is nog tot 30 september gratis toegankelijk, telkens van dinsdag t.e.m. zondag (13.00u tot 17.00u). Doorheen de tentoonstelling ontdek je de geschiedenis van de lokale processie aan de hand van tronen, beelden, attributen, kruisen en monstransen die werden meegedragen tijdens processies. Je maakt er kennis met een reeks prachtige processietronen en beelden uit lang vervlogen tijden. Een reeks foto’s uit de oude doos en filmopnames katapulteren je terug naar vroeger.

Dit alles vindt plaats in het prachtige interieur van de kerk, waar eeuwenoude kerkmeubelen zoals de barokke preekstoel en doksaal en de romaanse doopvont een mooie omkadering voor de tentoonstelling vormen. In de kerk kan je eveneens unieke schilderijen van onder andere Antoon Van Dyck en Gaspar de Crayer terugvinden.

 

Delen via:

Gerelateerde berichten