Eerste Wereldoorlog

In 2014-2018 herdenken we 100 jaar ‘Groote Oorlog’. Overheden, verenigingen en scholen grijpen deze trieste verjaardag aan om herinnerings- en herdenkingsactiviteiten te organiseren met de bedoeling ‘nooit meer oorlog’ dichterbij te brengen.

De Eerste Wereldoorlog liet niet enkel in de streek van Ieper en de Westhoek haar sporen na. Sporen van de Eerste Wereldoorlog zijn ook in onze regio terug te vinden. De erfgoedcel wil de oorlogsgebeurtenissen in het Land van Dendermonde in een historisch kader plaatsen en herdenken. Daarbij hebben we niet zozeer aandacht voor de grote veldslagen. Het zijn juist de kleine getuigen van dit wereldconflict (familie- en persoonsgeschiedenissen, brieven en dagboeken, monumenten en graven,…) en het leven in bezet gebied die centraal staan.


Oorlogskranten

Tijdens de herdenkingsjaren 2014-2018 geeft de erfgoedcel twaalf oorlogskranten uit. Elke oorlogskrant bespreekt een bepaald thema, specifiek met betrekking tot de 9 gemeenten in het Land van Dendermonde. In de oorlogskranten staan foto’s, dagboekfragmenten, brieven, lokale oorlogsverhalen, maar ook  liefdesbrieven en oude advertenties.

20160205_132305

Editie 1: kinderen in bezet gebied – Editie 2: voedselbevoorrading
Editie 3: chaos tijdens de eerste oorlogsmaanden – Editie 4: voor Vlaanderen of tegen ‘den Duitsch’ – Editie 5: soldaten uit het Land van Dendermonde – Editie 6: opeisingen van goederen en mensen – Editie 7: relatie tussen de inwoners en de bezetter – Editie 8: sociaal leven in bezet gebied – Editie 9: brave little Belgium – Editie 10: Inwoners in het buitenland –  Editie 11: Het einde van de Groote Oorlog – Editie 12: Herdenking en heropbouw

Binnenkort bieden wij de papieren versies van de oorlogskranten voor een laatste keer aan, gebundeld in een mooie verzamelmap. De oplage is beperkt dus reserveer alvast je exemplaar via info@egclandvandendermonde.be.


www.kindereninbezetgebied.be

KIBZ


‘Kinderen in bezet gebied’
is een interactieve website over de Eerste Wereldoorlog. Op deze website worden lokale verhalen van en over kinderen uit de 9 gemeenten in het Land van Dendermonde ontsloten. Kinderen vinden er informatie over allerhande deelaspecten van WOI en kunnen er hun kennis over de oorlog testen. Er wordt ook de link gelegd met oorlog vandaag. Voor leerkrachten is er achtergrondinformatie te downloaden, evenals werkbundels om mee aan de slag te gaan in de les.

 


Boekenkoffer rond Oorlog

Boekenkoffer

De boekenkoffer, een rugzak boordevol boeken rond oorlog (Eerste en Tweede Wereldoorlog én Oorlog vandaag), is bestemd voor kinderen tussen acht en twaalf. Je vindt in de rugzak verschillende lesfiches, die je helpen om in de klas met de boeken aan de slag te gaan. Je kan ze eveneens via deze pagina downloaden. De boekenrugzak kan ontleend worden in elk van de 9 hoofdbibliotheken in de regio (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele).


Tegen-strijd

tegen-strijd-defBoeken en studies over WOI richten hun blik meestal op de Westhoek en de loopgravenoorlog die er woedde. Maar hoe werd de Eerste Wereldoorlog beleefd in de rest van het land? Dit boek gaat dieper in op het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Land van Dendermonde.

Lees over de chaos van de mobilisatie en de strakke regelgeving van de Duitse bezetter. Op welke manieren verzette de bevolking zich tegen de Duitsers? Waarin vonden mensen geluk in de angstige oorlogstijd? En ontdek hoe de martelaarsstad Dendermonde ingezet werd in de oorlogspropaganda en hoe de wederopbouw verliep na het einde van de oorlog.

‘Tegen-Strijd’ werd geschreven door onderzoekers van Geheugen Collectief in opdracht van de erfgoedcel.

Exemplaren van het boek kunnen gratis ontleend worden bij de erfgoedcel.
Vraag ze aan via info@egclandvandendermonde.be.


www.erfgoedbanklandvandendermonde.be

preview_kinderen+afgebrande+stad

Bekijk de collectie over de Eerste Wereldoorlog op de erfgoedbank. Deze collectie bestaat uit meer dan 3000 beelden die WOI in onze regio tot leven brengen.

Ga naar www.erfgoedbanklandvandendermonde.be, klik op ‘zoeken’ en selecteer ‘Eerste Wereldoorlog’ bij Categorieën in de linkerkolom.