Feestmaskers: winnaars bekend, ga nu ook thuis aan de slag!

 

De grote vakantie begint! De vijf winnende klassen van onze feestmaskerwedstrijd konden het schooljaar alvast feestelijk afsluiten. Elke klas kreeg vier boeken over erfgoed, terwijl elke leerling kon rekenen op retro-snoepgoed, een draaitol en een jojo. Dit alles omdat ze de mooiste klasfoto’s doorstuurden met de ingekleurde feestmaskers. Welke klassen precies in de prijzen vielen, lees je onderaan dit artikel. Daarnaast kan je nu ook zelf aan de slag gaan. Ontdek hier hoe je zelf zo’n feestmasker thuis kan afprinten en gebruiken.

Tijdens de jeugdboekenmaand in maart kregen tientallen klassen uit de regio een pakket feestmaskers. Elk masker verwijst naar een feesttraditie uit één van de negen gemeenten van het Land van Dendermonde. De kinderen uit het eerste en tweede leerjaar kleurden de maskers in en leerden al spelenderwijs over ons immaterieel erfgoed.

De negen feesttradities gaan vaak al eeuwen mee: van het meizingen in Zele, tot de herdenking van de Boerenkrijg in Berlare, naar de Bosbegankenis in Buggenhout. Uitleg daarover staat aan de binnenzijde van het masker.

De buitenzijde van het masker moet nog ingekleurd worden. Bijna elk masker heeft ook gaatjes, waaraan een elastiekje moet bevestigd worden. Op die manier kan de kleurplaat een echt masker worden. Het boerenkrijgvaandel is ontworpen om op een stokje te plakken. Als je klaar bent met een masker, kan je het naar hartenlust combineren met andere maskers. Waarom zou “Den Beer” uit Wichelen geen Machariursarm hebben?

Dit waren dus de winnende klassen:

– 2e lj De Bellewij, Denderbelle

– 2e lj GO! Sportbasisschool in beweging, Hamme

– 2e lj Gemeentelijke basisschool Echo, Oudegem

– 2e lj GIBO De Belhamel, Schellebelle

– 2e lj Het Belleveer, Schellebelle

 

 

Delen via:

Gerelateerde berichten