Gemaskerd jeugdboekenbal

 

Feest! De jeugdboekenmaand blaast in maart 50 kaarsjes uit. Daarenboven is ook de erfgoedcel al een tijdje in de ban van het thema feest. Dat moest wel leiden tot een spannende samenwerking …

Normaal gezien zakken in maart kinderen uit het basisonderwijs met de hele klas af naar de gemeentebibliotheek. Gezien dat moeilijk lukt, komt de bibliotheek gewoon naar de klas. Dat doet ze met een speciaal feestpakket, waar ook de erfgoedcel aan bijdroeg. Daardoor vindt elk kind van het eerste en tweede leerjaar naast boeken, spellen en leesopdrachten nu ook negen feestmaskers terug in de pakketten. Elk masker verwijst naar een feesttraditie uit één van de negen gemeenten van het Land van Dendermonde.

De negen feesttradities gaan vaak al eeuwen mee: van het meizingen in Zele, tot de herdenking van de Boerenkrijg in Berlare, naar de Bosbegankenis in Buggenhout. Uitleg daarover staat aan de binnenzijde van het masker. Desalniettemin kan ieder kind die eeuwenoude tradities wat naar zijn of haar hand zetten. De buitenzijde van het masker moet immers nog ingekleurd worden. Bovendien kan je de maskers naar hartenlust combineren. Waarom zou “Den Beer” uit Wichelen geen Machariursarm hebben?

Tot slot vroegen we aan de leerkrachten om foto’s te nemen van de verkleedpartijen. Hopelijk kunnen we snel enkele met je delen. Als voorsmaakje geven we al een foto mee die we kregen van onze erfgoedcoördinator Sofie. Haar kinderen stonden namelijk in voor het testen van de kwaliteit van de maskers op verschillende punten. Gelukkig voldeden ze over de gehele lijn aan de vereisten!
Zichtbaar op de foto: de helm van reus Polydoor uit Hamme, een dahliabril van het bloemencorso in Sint-Gillis-bij-Dendermonde en een lange tong uit Denderbelle (Lebbeke) die wel eens mag geslepen worden.

Wordt vervolgd!

Delen via:

Gerelateerde berichten