Intergemeentelijke archivaris Liese geeft een update: intergemeentelijke archiefdiensten in Vlaanderen

Naar jaarlijkse traditie vond midden oktober de samenkomst van de intergemeentelijke archivarissen plaats: een initiatief waarin intergemeentelijke archivarissen van over heel Vlaanderen samenkomen om ervaringen en expertise uit te wisselen. De editie van dit jaar vond plaats in Liedekerke en werd georganiseerd door Nathalie Martens, intergemeentelijke archivaris van de Welzijnskoepel Vlaams-Brabant die werkzaam is in maar liefst 15 besturen (gemeente en/of OCMW)!

Om de intergemeentelijke archiefwerking in Vlaanderen in de kijker te zetten, werd beslist een panelgesprek te voeren dat later ook gepubliceerd zal worden in META. In dit gesprek werd stilgestaan bij de successen en valkuilen van intergemeentelijk werken, de mogelijkheid tot het introduceren van een gemeenschappelijk archiefdepot, de problematieken rond digitaal archiveren en de combinatie van vakkennis en skills waarover een intergemeentelijke archivaris moet beschikken.

De samenkomst werd afgesloten met een bezoek aan de archiefdepots van de gemeente Liedekerke en het OCMW van Wemmel. Heel verschillende ruimtes die duidelijk aantonen hoe verschillend het archiefbeheer van bestuur tot bestuur kan zijn. Tijdens dat bezoek werden op informele wijze ervaringen gedeeld. Kortom, voor onze intergemeentelijke archivaris (nog maar sinds mei werkzaam) vooral een heel boeiende en leerrijke dag boordevol tips en weetjes!

Delen via:

Gerelateerde berichten