Intergemeentelijke archivaris: update december

Intergemeentelijke archivaris

De intergemeentelijke archivaris stak de voorbije maand de koppen bijeen met verschillende partners. Archiefverantwoordelijken, vrijwilligers, collega-archivarissen, ze passeerden allen de revue!
Dit leverde tal van ideeën op en mogelijke projecten voor 2017. Er zal meer aandacht gaan naar digitaal archief en de bijhorende mappenstructuren die momenteel voor enkele diensten in verschillende gemeenten onder de loep worden genomen. Ondertussen verzamelden de meeste gemeenten al een indrukwekkend aantal meter te vernietigen archief. Hoog tijd dus om deze effectief te laten weghalen en opnieuw plaats te maken!
Daarnaast is de feedback over lopende en afgelopen projecten die tijdens bovengenoemde overlegmomenten wordt geleverd een waardevolle bron van info die Frauke kan meenemen naar andere gemeenten voor gelijkaardige projecten. Het archiefsamenwerkingsverband is nog relatief jong. Alle bemerkingen helpen om te sleutelen aan de lokale en intergemeentelijke werking rond archief.

De bijeenkomst in West-Vlaanderen met de collega-archivarissen die eveneens werken voor verschillende gemeente- en/of OCMW-besturen wordt stilaan een vaste waarde in de planning. We bezochten archiefdepots in Izegem en Moorslede en wisselden ideeën uit omtrent collectiebeleid, de overkoepelende werking en hoe besturen en gemeentelijke diensten te motiveren aandacht te besteden aan het archief.

Daarnaast mocht Frauke het Traject gemeentearchieven, dat ondertussen 6 gemeenten behelst, voorstellen tijdens een inspiratiemoment in Kortrijk (intergemeentelijke samenwerking Zuidwest). Samenwerkingsverbanden tussen gemeenten op het vlak van archiefwerking zijn nog dun bezaaid in Vlaanderen en de intergemeentelijke archivaris deelt graag haar eigen ervaringen die ze de voorbije 2,5 jaar opdeed.

Vanaf vrijdag 23 december tot en met maandag 2 januari is Frauke er even tussenuit. Daarna is ze terug paraat voor een actief archiefjaar!
De intergemeentelijke archivaris wenst iedereen, en in het bijzonder haar trouwe vrijwilligers, fijne feestdagen!

 

 

 

 

 

 

Delen via:

Gerelateerde berichten