Land van Dendermonde zet rituelen succesvol in de kijker op Erfgoeddag 2016

Erfgoeddag_Buggenhout

Erfgoeddag werd in de regio Land van Dendermonde opnieuw een succes. Op zondag 24 april 2016 organiseerden maar liefst 37 lokale erfgoedpartners uit 8 gemeentes samen 21 erfgoedactiviteiten voor het grote publiek! Naar schatting 2500 geïnteresseerden namen dit jaar deel aan de activiteiten, die allemaal in teken van ‘rituelen’ stonden. Door jaarlijks te werken met een ander gemeenschappelijk thema wordt er steeds een ander aspect van ons rijke immateriële en roerende erfgoed in de kijker geplaatst.

Ondanks het gemeenschappelijk thema was het programma zeer divers. Zo kon je een filmvoorstelling over begrafenisrituelen bekijken in Berlare en een documentaire over de Dender in Dendermonde. Je kon tentoonstellingen bezoeken in Wetteren en Zele, een spannende zoektocht ondernemen met de kinderen in het Begijnhof van Dendermonde, zelf de handen uit de mouwen steken en een indiaanse dromenvanger maken in het Vleeshuismuseum, vertellingen in dialect bijwonen in de bibliotheek van Buggenhout en zelfs een treinrit maken op een oude stoomtrein in Baasrode.

Ook het thema ‘rituelen’ werd zeer ruim geïnterpreteerd. Religieuze rituelen en processies kwamen uiteraard aan bod, o.a. in Lebbeke, Uitbergen, Overmere, Hamme en Appels. Maar je kon ook kennis maken met rituelen aan boord van schepen en op scheepswerven in Baasrode, met overgangsrituelen in Hamme, of met kalenderrituelen en volksgebruiken te Wieze.

Volgend jaar zal in het Land van Dendermonde Erfgoeddag opnieuw doorgaan op zondag 23 april 2017 met als thema ‘Zorg’.

Delen via:

Gerelateerde berichten