Octrooi van Albrecht en Isabella klaar voor digitalisering

 

Museum Zeels Erfgoed maakte een van haar topstukken klaar voor digitalisering. Erfgoedcel Land van Dendermonde zorgde mee voor het nodige verpakkingsmateriaal en financiert de digitalisering.

Hieronder kan je lezen wat Het Laatste Nieuws schreef over het octrooi en de modernisering van de werking van Heem- en Oudheidkundige Kring Zele.

Op de heropening van het Museum Zeels Erfgoed is het nog wachten tot begin september. In coronatijden maakt de heem- en oudheidkundige kring (HOK) Zele van de gelegenheid gebruik om de topstukken uit haar collectie te digitaliseren in samenwerking met de Erfgoedcel Land van Dendermonde.

Sommige musea heropenden al de deuren, maar door de coronamaatregelen zien de vrijwilligers van het HOK het nog niet zitten om hun museum aan de Lokerenbaan opnieuw te openen voor het publiek. “Er moet naast andere maatregelen onder meer een circulatieplan worden opgesteld. Dat vraagt toch een bepaalde investering qua tijd en middelen”, zegt voorzitter Martine Smet.

In afwachting van de geplande heropening – als het virus geen roet in het eten gooit – op 5 september gingen de vrijwilligers al aan de slag om het museum op de digitale snelweg te zetten. Ze krijgen daarvoor de hulp van Erfgoedcel Land van Dendermonde.
Octrooi van aartshertogen

Maandagnamiddag werd één van de topstukken ingepakt. Het gaat om een octrooi dat in 1614 werd verleend door de aartshertogen Albrecht en Isabella, waarin ze toestemming gaven om de schuttersgilde Sint-Sebastiaan nieuw leven in te blazen. “Geen evidente beslissing, want een schuttersgilde was in die tijd een paramilitaire organisatie bestaande uit lokale burgers om de inwoners te beschermen”, weet museumcoördinator André Moens.

Bron: Het Laatste Nieuws
Tekst: Yannick De Spiegeleir
Foto: Geert De Rycke

Delen via:

Gerelateerde berichten