Oorlogskrant 8 – Het sociale leven in bezet gebied

Oorlogskrant 8

Begin juli is de nieuwste editie van onze oorlogskrant verschenen. In deze reeks van oorlogskranten zetten we verschillende aspecten van hoe het er aan toe ging tijdens W.O.I in regio Land van Dendermonde in de kijker.

Deze achtste editie gaat over het sociale leven in het Land van Dendermonde. De mogelijkheid tot ontspanning tijdens de oorlog werd voor het volk steeds schaarser. De economische situatie, de Duitse bezetting en de zedenpreken van de besturen en liefdadigheidscomités zorgden ervoor dat de mensen het geld en de energie niet meer hadden om plezier te maken. In het caféleven ontstonden spanningen door het opsplitsen van de bestaande herbergen in twee soorten: herbergen voor de Duitse soldaten en herbergen voor de plaatselijke bevolking. Daarbij kwam nog dat het aanbieden van alcohol een tijdje verboden was. Ook muziek maken en dansen in het openbaar werd afgekeurd. Het zingen in het openbaar werd verboden omdat het ‘In huidige tijden aanleiding kan geven tot wanordelijkheden die men in het belang der goede orde dient te voorkomen’.

Je vindt oorlogskrant 8 vanaf begin juli in alle bibliotheken, culturele centra, gemeenschapscentra, gemeentehuizen en -diensten van Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele. De oorlogskranten zijn gratis. Vraag er naar!

Alle verschenen oorlogskranten kan je hier digitaal terug vinden.

Delen via:

Gerelateerde berichten