Oproep: kom jij helpen voor de inventarisatie van collectie borstelmakerij in Berlare?

 

Graag zouden we een unieke collectie industrieel erfgoed redden. Dat begint met een inventarisatie van al het materiaal. Daarvoor hebben we hulp nodig. Kan jij tijdens de week eens komen meehelpen in Berlare? Een adres: veerle@egclandvandendermonde.be

– Heb je zelf een passie voor erfgoed en wil je graag mensen ontmoeten om die passie mee te kunnen delen?
– Wil je leren hoe een inventarisatie van een collectie in zijn werk gaat en hier zelf van dichtbij mee aan de slag gaan? Er komt heel wat bij kijken: zo worden de objecten gereinigd, verplaatst, gefotografeerd, genummerd, opgemeten, geïnventariseerd en uiteindelijk verpakt voor goede bewaring.
– We zoeken mensen die zich een halve dag in de week (dinsdagnamiddag) kunnen vrijmaken om te komen helpen in Berlare. We voorzien eind juni te kunnen starten en vermoedelijk zal de inventarisatie gedurende de zomermaanden verder lopen.

De verzameling omvat objecten die een getuigenis vormen van de geschiedenis en ambacht van het vervaardigen van (industriële en huishoud)borstels en penselen. Naast indrukwekkende machines en handwerktuigen, zijn ook een heleboel penselen, grondstoffen, gereedschap en borstels bewaard gebleven. De collectie biedt zo een overzicht van de geschiedenis van de borstelmakerij sinds het begin van de jaren ’20 tot de machinale productie.

We hebben als erfgoedcel niet de mogelijkheid om een vrijwilligersvergoeding te geven, maar we leggen jullie wel graag in de watten tijdens de inventarisatiemomenten!

Voel je het al kriebelen om aan dit project mee te werken?
Aarzel dan niet en neem contact op met Veerle van de erfgoedcel via veerle@egclandvandendermonde.be, graag voor 22 juni 2021.

Hopelijk tot dan!

 

 

Delen via:

Gerelateerde berichten