Erfgoedcel Land van Dendermonde

Welkom bij Erfgoedcel Land van Dendermonde!

De Erfgoedcel Land van Dendermonde zet zich in om groot en klein warm te maken voor het verleden en erfgoed in het historische Land van Dendermonde. Dit doet ze door het cultureel erfgoed in kaart te brengen en zichtbaar te maken voor het grote publiek. Daarnaast helpt ze erfgoedprofessionals en -vrijwilligers bij het realiseren van hun projecten.

Waarvoor kan je bij ons terecht?

  • Advies rond cultureel erfgoed
  • Subsidies voor erfgoedprojecten
  • Vrijwilligerswerk in de erfgoedsector
  • Ontlenen van expo’s en materiaal
  • Educatiepakketten voor in de klas
  • Digitalisering van documenten, foto’s, dia’s en films
  • Opzoeken van gedigitaliseerd erfgoedmateriaal in onze erfgoedbank
  • Al jouw erfgoedvragen en -voorstellen!

De Erfgoedcel

Erfgoedcel Land van Dendermonde ging van start in 2012. Op dat moment werd een overeenkomst gesloten tussen de Vlaamse overheid en de Projectvereniging Cultuurdijk, een intergemeentelijke samenwerkingsverband van 9 gemeenten: Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele. Dit samenwerkingsverband werd hernieuwd in 2015 toen Cultuurdijk een cultureel-erfgoedconvenant afsloot met de Vlaamse Overheid voor de periode 2015-2020.

De afgelopen 6 jaar zette de erfgoedcel zich in om het veelzijdig erfgoed uit de negen gemeenten in haar werkingsgebied een plek in de schijnwerpers te geven: van getuigenissen over het dagelijkse leven tijdens WOI en rondritten langs markante volkscafés tot de ondersteuning van kermiserfgoed en reuzen, van verborgen schatten uit de negen gemeenten tot de digitale ontsluiting van duizenden sprekende foto’s en documenten. Een taak die we met veel plezier vervullen en waar we graag mee blijven doorgaan!

Meer informatie over andere Vlaamse erfgoedcellen vind je hier.

DeBeer_WichelenLaarne_Macharius_ReligieusLebbeke_Callebaut_IndustrieBuggenhout_Smid_AmbachtenDendermonde_RosBeiaard_FeestWetteren_Reuzen