Publicaties

Hier vind je alle publicaties die de erfgoedcel (mee) ontwikkelde.

Sommige publicaties kan je gratis downloaden, andere dienen besteld te worden. In dat laatste geval stuur je best een mailtje naar info@egclandvandendermonde.be. Vermeld welke publicatie je wil bestellen en hoeveel exemplaren. Nadien kan je de publicatie afhalen in onze kantoren in Dendermonde of we versturen het via de post. In dat geval komen er transportkosten bij de totaalprijs. (Deze kosten worden altijd meegedeeld alvorens de bestelling wordt opgestuurd.)

Betaling kan cash (bij ophaling) of via overschrijving op rekeningnummer BE27 0910 1939 4773.


Een (privé)collectie onderhouden?

Dan ben je bij de erfgoedcel aan het goede adres! Zo organiseerden we eerder een workshop over hoe je zelf erfgoedobjecten en hun bewaaromgeving kan schoonmaken en onderhouden. Nu is alle informatie en feedback gebundeld in een posterformaat. Neem alvast een kijkje via deze link.

Zou je de poster effectief graag ophangen en zo in één oogopslag alle relevante info terugvinden? Geïnteresseerden kunnen de poster komen ophalen bij de erfgoedcel. Gelieve hiervoor een afspraak te maken via info@egclandvandendermonde.be. Tot binnenkort!

 

 

Bewaren is zilver, waarderen is goud

Prijs: gratis

Van oktober 2018 tot november 2019 ging projectmedewerker Shana aan de slag met erfgoedverenigingen en hun collecties. Doel van het project was om een methode te ontwikkelen op basis waarvan verenigingen hun collectie op een eenvoudige manier kunnen waarderen, beoordelen zeg maar.

De bevindingen van tijdens dit project werden in een stappenplan en bundel met werkdocumenten gegoten.

Erfgoedzorgers kunnen een exemplaar van het stappenplan en bijhorende werkdocumenten aanvragen bij de erfgoedcel. Je downloadt hier het stappenplan en hier de werkdocumenten.

Niet bang te krijgen

i.s.m. Do Van Ranst, Wim Finck en de Standaard Uitgeverij

Prijs: 5 euro

Jeugdauteur Do Van Ranst herwerkte op vraag van de erfgoedcel 9 volksverhalen uit de regio tot één groot verhaal. Op haar tocht doorheen het nachtelijke Land van Dendermonde leert de 9-jarige Lisse de vreemdste figuren kennen. Ze vertellen haar bizarre verhalen en proberen haar schrik aan te jagen, maar Lisse is niet bang te krijgen. Het verhaal is prachtig geïllustreerd door Wim Finck.

Het boek is verkrijgbaar bij de erfgoedcel en in deze verkooppunten.

 

 

Kaft

Bier van hier
i.s.m. André Delcart

Prijs: gratis

In het kader van haar projectwerking rond ambachten en industrieën gaf de erfgoedcel in 2017 het boek Bier van hier uit.

Dit boek vertelt de beknopte geschiedenis van de meer dan 150 brouwerijen die onze regio rijk was in de laatste 300 jaar, geïllustreerd met unieke afbeeldingen.

Dit boek is niet meer verkrijgbaar. Je kan het boek hier integraal downloaden.

 

 

12 oorlogskranten

Prijs: gratis

Tijdens de herdenkingsjaren 2014-2018 gaf de erfgoedcel twaalf oorlogskranten uit. Elke oorlogskrant bespreekt een bepaald thema, specifiek met betrekking tot de 9 gemeenten in het Land van Dendermonde.
De oorlogskranten werden in het voorjaar van 2019 gebundeld in een verzamelmap. Alle edities van de oorlogskrant kunnen ook hier gedownload worden.

 

 

Lerenarchiveren

Leren archiveren
i.s.m. Erfgoedcel Viersprong, Erfgoedcel Leie Schelde en Archiefbank Vlaanderen

Prijs: gratis

Leren archiveren is een brochure, boordevol praktische tips om verenigingsarchief goed te bewaren. De brochure richt zich niet enkel tot erfgoedverenigingen, maar evengoed tot socio-culturele verenigingen, sportclubs of jeugdbewegingen …

De brochure kan je ook hier downloaden.

 

 

Cover

Inspirerend Erfgoed
i.s.m. Erfgoedcel Denderland, Erfgoedcel Waasland, Erfgoedcel Viersprong, Erfgoedcel Comeet, Erfgoedcel Leie Schelde en FARO

Prijs: gratis

Op zaterdag 24 september 2016 organiseerden de Oost-Vlaamse erfgoedcellen een inspiratiedag waarop lokale projecten met een bijzondere insteek in de kijker stonden. De deelnemers wisselden onderling ervaringen uit. Samen met FARO bundelden de erfgoedcellen de inspirerende projecten aangevuld met nuttige tips in een handige naslagbrochure. Je kan de brochure Inspirerend Erfgoed hier downloaden.

 

 

Cover logboek

 

Logboek van een intergemeentelijk archivaris

Prijs: gratis

Sinds 2014 is er in het Land van Dendermonde een intergemeentelijke archivaris aan de slag. In 2015 bundelde de archivaris haar ervaringen van één jaar intergemeentelijke archief- en vrijwilligerswerking in haar Logboek van een intergemeentelijke archivaris.

Je kan het logboek ook hier downloaden.

 

 

 

Culinaire zakagenda

Culinaire zakagenda
i.s.m. De Leesdijk en Projectvereniging Cultuurdijk

Prijs: gratis

In het kader van haar project Heerlijk Erfgoed gaf de erfgoedcel in 2014 een culinaire zakagenda uit.

In deze culinaire zakagenda staat voor iedere gemeente in het Land van Dendermonde een recept met een streekproduct of een streekgerecht en wat duiding waarom juist dit gerecht of product culinair erfgoed is. Daarnaast vindt u in de zakagenda culinaire faits divers terug.

De papieren zakagenda is niet langer verkrijgbaar. Je kan de digitale versie hier downloaden.

 

 

WP_20170801_11_06_38_ProOntbijt met een verhaal
i.s.m. ABVV Oost-Vlaanderen, Inburgering Oost-Vlaanderen en Odice

Prijs: gratis

Het project Ontbijt met een verhaal ontstond vanuit een verlangen om mensen samen te brengen: de senioren van het ABVV enerzijds en anderzijds mensen uit andere culturen die eveneens in Dendermonde wonen. De volksverhalen verteld tijdens de ontbijtmomenten en de recepten klaargemaakt op één van de ontbijten vinden hun neerslag in dit boek.

 

BB_cover_de zilverschat

De zilverschat van het Begijnhof
i.s.m. Stedelijke Musea Dendermonde

Prijs: 7 euro

Een prachtig geïllustreerd prentenboek De zilverschat van het Begijnhof vertelt het relaas van Langster, een kat die al sinds jaar en dag op het begijnhof woont. Hij moet zich ontfermen over nieuwkomer Wilgvacht en haar wegwijs maken in het leven op het begijnhof en de gewoonten van de bewoners. Langster wordt verliefd op zijn protegee, maar ontdekt dat ze een geheim met zich meedraagt…

De Zilverschat van het Begijnhof kan ook gratis worden ontleend bij de erfgoedcel.
Exemplaren zijn ook te koop in de stedelijke musea en de dienst toerisme van Dendermonde.

 

 

Tegen-strijd

Dit boek gaat dieper in op het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Land van Dendermonde. Lees over de chaos van de mobilisatie en de strakke regelgeving van de Duitse bezetter. Op welke manieren verzette de bevolking zich tegen de Duitsers? Waarin vonden mensen geluk in de angstige oorlogstijd? En ontdek hoe de martelaarsstad Dendermonde ingezet werd in de oorlogspropaganda en hoe de wederopbouw verliep na het einde van de oorlog.

Tegen-Strijd werd geschreven door onderzoekers van Geheugen Collectief in opdracht van de erfgoedcel.

Dit boek is niet meer verkrijgbaar. Exemplaren van het boek kunnen gratis ontleend worden bij de erfgoedcel.