Start inventarisatie borstelcollectie Berlare

 

In Berlare gingen we deze maand van start met de inventarisatie van de collectie van een voormalige borstel- en penseelmakerij. De collectie is een getuigenis van het ambachtelijk vervaardigen van industriële- en huishoudborstels. Naast verschillende soorten machines en handwerktuigen, zijn ook een heleboel penselen, grondstoffen, gereedschap en borstels bewaard gebleven. De collectie biedt een overzicht van de geschiedenis van de borstelmakerij sinds het begin van de jaren ’20 tot de machinale productie. Herken jij de borsteltjes van bij je (groot)ouders?

De bedoeling van zo’n inventarisatie is in eerste instantie een overzicht te bieden van alles wat er in de collectie te vinden is. In tweede instantie is het een instrument om de waarde van elk object te gaan beoordelen, met het oog op de bewaring.

Gelukkig kunnen we hiervoor rekenen op een enthousiast team van vrijwilligers. Er komt immers heel wat bij kijken: we meten de objecten op, we onderzoeken uit welke materialen ze bestaan, welke technieken gebruikt zijn om ze te vervaardigen, … Indien mogelijk dateren we de objecten en onderzoeken we of er een vervaardiger bekend is. Dat alles vatten we samen in een fysieke omschrijving, die wordt aangevuld met een professionele fotoshoot. Uiteindelijk reinigen we ook alle objecten om ze daarna in te pakken en te nummeren. Zo willen we een zo goed mogelijke bewaring bekomen.

Bij de inventarisatie krijgen we gelukkig de hulp van enkele mensen die de kennis van het ambacht bezitten en de geschiedenis van de borstelmakerij kennen. Deze kennis en vaardigheden geven we op die manier een stukje door. Gedurende de komende maanden werken we naarstig verder aan dit project, in samenwerking met de Heem- en Oudheidkundige Kring van Berlare.

 

Veerle – medewerker Behoud en Beheer

 

Delen via:

Gerelateerde berichten