Start inventarisatie in klooster Moerzeke

 

De vijf zusters uit het klooster van Moerzeke verhuizen binnenkort naar een woonzorgcentrum. Gelukkig hoeven ze niet ver te gaan, want WZC Sint-Jozef bevindt zich juist naast het klooster. Ze laten daarmee wel een stukje religieus erfgoed achter. Daar komt de erfgoedcel in actie, met de onmisbare hulp van vrijwilligers.

We brachten een enthousiast vrijwilligersteam samen om een inventarisatietraject te starten. Een inventaris is een belangrijk instrument voor een goede bewaring van een collectie en kan bij de verhuis dus zeker niet ontbreken. Verschillende objecten zullen in een latere fase wellicht ook een nieuwe bestemming krijgen. Gewapend met een fototoestel, fotodoeken, inventarisatiefiches, meetinstrumenten en een grote dosis enthousiasme, ging het richting het klooster van de Zusters Sint-Vincentius a Paulo.

Vorig jaar werd ook de collectie van het Priester Poppemuseum, die voordien in het klooster ondergebracht was in de sterfkamer van priester Poppe, onder begeleiding van de erfgoedcel geïnventariseerd, gewaardeerd en verpakt om naar een nieuwe bestemming te verhuizen. De collectie omvat persoonlijke voorwerpen van Edward Poppe, onder meer een geselkoord, boeteketting, een uurwerk, een viool, tekeningen van zijn hand en zijn oorspronkelijke grafkruis en zal later te bezichtigen zijn in een nieuw belevingscentrum dat momenteel volop in aanbouw is aan de grafkapel op het Pius X-domein.

We zijn de vrijwilligers alvast heel dankbaar voor hun inzet en de zorg die mee gedragen wordt voor dit stukje Moerzeeks erfgoed!

Delen via:

Gerelateerde berichten