Update religieus erfgoed

Update religieus erfgoed december 2016

In Wetteren en Buggenhout werken de vrijwilligers samen met de Erfgoedcel Land van Dendermonde en de Provincie Oost-Vlaanderen aan de inventarisatie van de roerend-erfgoedcollecties in de lokale kerken.

In Wetteren wordt de laatste hand gelegd aan de inventaris van de kerken die ondertussen zijn gesloten en herbestemd. De collecties van Christus Koning (Wetteren), Onze-Lieve-Vrouw ten hemel opgenomen (Overbeke) en de Heilig Hartkerk (Kwatrecht) vonden ondertussen een nieuw onderkomen. Maar ook de inventarisatie gaat onverminderd verder: in de Sint-Annakerk (ten Ede) en de hoofdkerk Sint-Gertrudis wordt naarstig beschreven en gefotografeerd. In de Sint-Annakerk ontdekten de vrijwilligers trouwens een bijzonder stukje erfgoed: kleine obiits van de adellijke familie de Séjournet die tijdens begrafenissen aan de rouwkandelaars werden gehangen.

In Buggenhout is de Kerkfabriek van de Sint-Amanduskerk nog steeds bezig om haar collectie te waarderen en zo de verhuis voor te bereiden naar een – voorlopig nog niet gekende – nieuwe locatie. De collectie is nu tijdelijk ondergebracht in het transitdepot van de Provincie Oost-Vlaanderen in Ename. De erfgoedcel en de consulent religieus erfgoed van de provincie ondersteunen het waarderingsproces.

Voor 2017 zijn er grote plannen voor Hamme: daar zullen de Erfgoedcel Land van Dendermonde en de Provincie Oost-Vlaanderen samen met de gemeente en de lokale kerkbesturen een inventarisatietraject starten voor de kerken.

Delen via:

Gerelateerde berichten