“Thuis aan Boord” bij Scheepswerven Baasrode

op 15.04.2024

Zoals mensen in rijhuizen of in plattelandshoeves wonen, zo vinden en vonden schippersgezinnen hun thuis aan boord.

Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode zet op Erfgoeddag het leven in die benepen ruimtes in de kijker. Ludwig Lombaerts, deskundige publiekswerking van de erfgoedsite, licht een tipje van de sluier.

Het thema van Erfgoeddag is “Thuis”. Hoe moet het geweest zijn om een schip als thuis te hebben?

“ De expo spitst zich toe op de eerste helft van de 20ste eeuw, op schepen die op de Vlaamse binnenwateren voeren. Het leven aan boord speelde zich af in ruimtes van pakweg 9 m² groot. Dat is ook het geval bij de “Lauranda”. Het schip is momenteel op de site gelegen en werd hier in 1928 gebouwd.

We willen tonen hoe die gezinnen in hun dagelijks leven omgingen met de uitdagingen die uit de beperkte ruimte voortvloeiden. Zo werd er tijdens de zomer voornamelijk op het dek gekookt. Verluchting was ook geregeld een uitdaging. De woonruimte lag dieper in het schip en er was maar weinig luchttoevoer.”

Interieur binnenschip Alyv
Interieur binnenschip Lauranda

Waarom waren die ruimtes zo beperkt?

"Schippers verdienden geld door het transport van de vracht die ze mee hadden. Om zo veel mogelijk opbrengsten te hebben, lieten ze scheepsbouwers de laadruimtes van hun schepen zo groot mogelijk maken. Dan blijft er niet veel ruimte over voor hun eigen leefruimte of roef, zoals dat genoemd wordt. En daar stonden nog een tafel met stoelen, een stoof, kasten, ... Schepen die iets later gebouwd werden hadden wel aparte, zij het kleine, slaapkamers. Al kon het bed ook gewoon ingebouwd zijn in de kast."

Wat kan je precies beleven op Erfgoeddag?

re-enactment scheepswerven Baasrode

"We tonen interieurplannen en typische huisraad van binnenschepen uit die periode. Zo kan je kennis maken met hoe het leven aan boord verschilde van dat aan wal.

Je zal voor het eerst ook de woonruimte van het binnenschip “Alyv” kunnen bezoeken. Het is een schip van het type spits. Onder andere de specifieke lengte van 38,5 m is kenmerkend hiervoor. In dit geval is het art deco interieur is zeer mooi bewaard. De vrijwilligers van vzw Scheepvaartmuseum Baasrode staan in voor een doorleefde uitleg.

Ook de vzw School voor Scheepsmodelbouw zal die dag actief zijn op de site. Zij focussen op het vissersleven aan boord van de 18de tot de 20ste eeuw. Ook vissers aten en sliepen op hun boten. Wie honger krijgt, geniet daarom van verse vissoep. De kinderen kunnen aansluiten bij een van de vertelmomenten. De scheepswerven hebben dus alles in huis (😉) om er een mooie gezinsuitstap van te maken!"

Meer Erfgoeddagverhalen

Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van “thuis”. De reden om op 21 april uit je kot te komen!

Meer over de Baasroodse scheepvaartgeschiedenis