Zo werkt een molen!

Ben je van plan om binnenkort met jouw klas een bezoekje te brengen aan een molen in jouw buurt? Of wil je samen met jouw leerlingen ontdekken wat er allemaal in een molen gebeurt? Met dit educatief pakket bieden we je een leidraad voor deze ontdekkingsreis!

Het educatiepakket werd, samen met de gemeente Buggenhout en de molenaars, ontwikkeld voor de Patattenmolen in Opstal. De Patattenmolen? Werden in deze molen misschien aardappelen gemalen? Nee hoor! Op het stuk grond waar de molen staat, werden eeuwen geleden de eerste Buggenhoutse aardappelen geteeld, vandaar de naam ‘Patattenmolen’.

De Patattenmolen van Opstal maakt al meer dan 200 jaar deel uit van het dorpsgezicht van Opstal. Sindsdien heeft de molen heel wat doorstaan en veel veranderingen ondergaan. Kortom, de Patattenmolen vertelt niet alleen een boeiend verhaal over het gebouw op zich, maar ook over de techniek van het malen en over de molenaars die er actief waren. Op een speelse manier komen de kinderen alles te weten over de molen en zijn wereld, met zijn wondere technieken, merkwaardige gebruiksvoorwerpen en mysterieuze verhalen.

Zo werkt een molen! is gericht op leerlingen van de 3de graad van het basisonderwijs, maar kan mits aanpassing ook gebruikt worden voor andere leerjaren. Het is opgevat als een voorbereiding of verwerking van het bezoek aan de molen.

Het pakket bestaat uit:

  • Een leraren handleiding
  • Doe-opdrachten met oplossingen
  • Didactisch materiaal (mogelijkheden naar groeps- of hoekenwerk) – reserveren bij info@buggenhout.be

Niet van Buggenhout, maar toch enthousiast om een les te organiseren rond molens? Dat kan natuurlijk ook! Het lespakket loodst je alvast binnen in de wondere wereld van een molen. De erfgoedcel denkt graag met je over oplossingen op maat.

Vastleggen van een bezoek

Molenaar Pieter Pannecoeck: pieter.pannecoeck-bettens@telenet.be
Molenaar Bart Aerts: bartaerts@msn.com
Molenaar Marc De Bondt: marc.de.bondt@skynet.be

Krapstraat 161
9255 Buggenhout
Parkeren kan op de parking achter de molen (toegang via Putweg)

Op zoek naar extra educatief materiaal voor in de klas? Neem ook hier een kijkje:
– Educatief pakket ‘Kwieke molens’  (Erfgoedcel Denderland)
– Educatief pakket ‘Molen je mee?’ (Erfgoedcel Noorderkempen)
– Educatieve website ‘De Molenmaatjes’
– Educatieve molenbrochure ‘Malende Molens’

You don't have access to download this file.
You don't have access to download this file.

Erfgoedcoördinator - Educatie en onderzoek

0471 35 82 43